Rutus Optima
Automatyczne strojenie do gruntu, z podaniem parametrów gruntu (faza, poziom sygnału)
Możliwość ręcznej korekty strojenia automatycznego
Częstotliwość pracy 16kHz rególowana w 5 skokach
Możliwość regulacji reakcji na kamienie magnetyczne
Duży, czytelny wyświetlacz z podświetleniem
Inteligentne menu - kieruje prosto do zmienianego ostatnio parametru
Podstawowe regulacje (grunt, czułość, dyskryminacja) dostępne bezpośrednio w trybie pracy
Dyskryminacja klasyczna
Dyskryminacja wybiórcza (20 pozycji)
Czułość regulowana (45 poziomów)
Pin-point z podawaniem głębokości dla monet - pomiar niezależny od czułości
Identyfikacja cyfrowa w zakresie od 0 do 80
Możliwość ułożenia własnych dwóch niezależnych programów dźwiękowych
Osobna regulacja wzmocnienia toru audio w dynamice
Tory audio i identyfikacji na LCD - osobne - dzięki temu dźwięk jest miękki "analogowy"
Regulacja głośności
Gniazdo słuchawkowe
Zasilanie 6 baterii AA 1,5 V (czas pracy około 30 godzin na bateriach alkalicznych)
Wykrywacz rozkładany na trzy części
Waga wykrywacza bez baterii: 1500 g
Dwa tryby pracy : dynamiczny, jednoczesny
Regulacje dla pracy dynamicznej:
1. Poziom sygnału wiodącego
2. Ton sygnału wiodącego
3. Ilość tonów: 1, 3, program 1, program 2
4. Wzmocnienie audio (możliwość regulacji głośności w funkcji siły sygnału)
Regulacje dla pracy jednoczesnej:
1. Poziom sygnału wiodącego
2. Ton sygnału wiodącego
3. SAT
4. Ilość tonów: 1, 3, program 1, program 2
5. Maskowanie krótkich sygnałów
Cena: 1700 zł (w tym koszt wysyłki). Cena zawiera KGO w wysokości 0,24 zł.
Gwarancja 2 lata.
W komplecie z wykrywaczem dostarczana jest sonda eliptyczna o średnicy 23 x 20 cm w układzie DD (na zdjęciu z wykrywaczem)
Dostępne do tego wykrywacza są także sondy:
1. eliptyczna 23 x 20 cm w układzie koncentrycznym (masa 450 g). Cena: 250 zł
2. okrągła koncentryczna śr 24 cm. Cena 250 zł
Witam!
Porównywał ktoś Rutusy pod względem zasięgu? Jako, iż Optima pracuje na 16 kHz ma mniejszy zasięg od Argo. No właśnie o ile mniejszy... 2/3 cm czy więcej na średniej wielkości guzik, monetę. Z drugiej strony zasięgi na sreberka mogą być większe.
Za Rutusem : "Argo/Poxima chodzi na 6,6 kHz, Optima na 16 kHz . To duża różnica. Im wyższa częstotliwość tym niestety gorsze warunki pracy układu dyskryminacji/identyfikacji. Ale lepsza wykrywalność drobnych obiektów w szczególności wykonanych ze złota. Coś za coś. Podobnie z sondami. Koncentryczna "ma" lepszą dyskryminację , DD "ma lepszy" zasięg w ziemi. "
_________________ Wy , co padliście za Ojczyznę w boju , wróg czy przyjaciel , dokonawszy czynu , śpijcie złączeni w tej ziemi pokoju , zarówno zdobi was wieniec wawrzynu.
Maly dylemat... Dokupic elipse 18 KHz do X-Terry 705 czy Optime? Ruznica w trzy stuwy zielonych nie jest istotna. Mam na dodatek Proxime v1 i jest to bardzo dobry uniwersalny wykrywacz, dlatego i pytam. Moze pytam nie w tym temacie, ale zdaje sie VW testowal Optime i interesuje mnie jak sie spisuje w poruwnaniu z X-Terra 705 z cewka H 18 KHz
Van Worden PHEC Thesaurus Adminrał - historyk armator;-)
Wiek: 51 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 15577 Piwa: 180/220 Skąd: Port Royal
Wysłany: 2011-11-27, 15:58
goran - niestety Optimę miałem w rękach zbyt krótko żeby się autorytatywnie wypowiadać. Producent kompletnie nie zadbał o to żebyśmy mogli ją przetestować, ale to już inna bajka i nie mój problem. Na Twoim miejscu dokupiłbym cewkę do Xterry, którą już posiadasz, ale zastanowiłbym się czy przypadkiem nie wybrać wysokoczęstotliwościowej cewki NEL zamiast elipsy.
P.S. Wątek wkrótce oczyszczę i bardzo proszę o nieprzenoszenie tu zwyczajów z najgorszego forum poszukiwawczego
_________________ "By working hard and saving my money, I intend to become an immortal superman." - Patient 106
goran - niestety Optimę miałem w rękach zbyt krótko żeby się autorytatywnie wypowiadać. Producent kompletnie nie zadbał o to żebyśmy mogli ją przetestować, ale to już inna bajka i nie mój problem. Na Twoim miejscu dokupiłbym cewkę do Xterry, którą już posiadasz, ale zastanowiłbym się czy przypadkiem nie wybrać wysokoczęstotliwościowej cewki NEL zamiast elipsy.
P.S. Wątek wkrótce oczyszczę i bardzo proszę o nieprzenoszenie tu zwyczajów z najgorszego forum poszukiwawczego
Dzieki! Tak i zrobie.
Odrazu przepraszam za bledy, po rosyjsku pisze bardziej poprawnie i w komputerze nie mam polskiego
I mam jeszcze jedno pytanie w temacie X-Terra - sprawdzanie poziomu mineralizacji