Forum THESAURUS Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj
 Główna •  Gazeta •  Sklep •  Forum •  Galeria •  Czat •  Kontakt •  Statystyki •  Download
 Ogłoszenie 

...


Poprzedni temat «» Następny temat
 
Argo filtry
Autor Wiadomość
reglass 
BLACK BOX


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1101
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Royal Fortune
Wysłany: 2011-01-30, 23:40   Argo filtry

Hej!

Czytałem instrukcje do Rutusa Argo i trafiłem na takie coś:

"Użytkownik ma do wyboru trzy filtry w pracy dynamicznej. Zmiana rodzaju filtracji zmienia znacznie charakterystykę
zasięgów dla różnych przedmiotów, a użycie filtra 4 -go rzędu zmienia dodatkowo sposób reakcji wykrywacza
na obecność celu. Zmiany są tak znaczące, że praktycznie po przełączeniu filtrów mamy inny wykrywacz w ręce."

Argo ma następujące filtry do wyboru:

5,5Hz, 9Hz, 12Hz Trzy cewki w jednej ? :shock:


Posiada już ktoś ten sprzęt? może się podzieli opiniami jak ta bestia działa w terenie 8-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
GrzegorzB 


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3497
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Product of Poland
Wysłany: 2011-01-31, 13:37   

To są 3 filtry gruntowe. Im wyższa częstotliwość filtru, tym przy takiej samej prędkości machania wykrywacz będzie bardziej tłumił głębsze cele, ale będzie mniej wrażliwy na zmiany sygnału od gruntu. W V3 o ile mi wiadomo też filtry są "ujawnione".
Jeśli zmiany gruntu mają podobną prędkość jak sygnał celu (np orane pole), wtedy zmiana filtru nic nie daje.
_________________
Nieodpłatne wsparcie intelektualne dla prawdopodobnie wiodących polskich producentów wykrywaczy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
barabamba 

Wiek: 39
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-06-07, 19:36   

Kol.Grzegorzu B. a jakie jeszcze grunty mogą mieć podobną prędkość i od czego to jeszcze może zależeć ?
Jeszcze pozwolę sobie na jedno pytanko : w Argo w trybie relikty instrukcja zaleca machanie sondą w odległości 5-10 cm od gruntu,więc wrodzona dociekliwość każe mi zapytać dlaczego?Co takiego nakazuje taką odległość?Czy np. stracę jakiś rodzaj metalu płytko zalegający(może małe złotko?)machając przy samej ziemi?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GrzegorzB 


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3497
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Product of Poland
Wysłany: 2011-06-07, 22:31   

Prędkość zmian sygnału gruntu - to powinno być zrozumiałe - kiedy nierówności gruntu są znaczne i częste Podałem przykład oranego pola, to powinno wyjaśnić sprawę.
O resztę powinieneś zapytać rutusa. Wymaganie, żeby wysoko przemiatać jest dziwnym oczekiwaniem. Przecież wtedy automatycznie ogromna ilość fantów jest automatycznie poza zasięgiem. Na pewno nie zostało to napisane bez powodu. Wygląda na to, że argo sobie nie radzi z gruntem. Podniesienie sondy powoduje, że sygnał gruntu staje się zdecydowanie mniej uciążliwy dla elektroniki i oprogramowania. Ale, rzecz oczywista, zasięg efektywny leci wtedy na łeb.
_________________
Nieodpłatne wsparcie intelektualne dla prawdopodobnie wiodących polskich producentów wykrywaczy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
barabamba 

Wiek: 39
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-06-09, 17:40   

Dzięki już łapie a co do trybu relikty w Argo to przy samej ziemi można w nim machać sondą,ale tylko DD i tu też niemiła niespodzianko bo DD ma tylko 23cm na 20 i przez to ma mniejszy zasięg niż standartowy koncentryk.Niestety producent nie planuje produkcji większej sondy DD która dorównałaby zasięgami koncentrykowi.
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rutus

Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 110
Wysłany: 2011-06-09, 21:34   

Grzegorz....

Cytat:
Wygląda na to, że argo sobie nie radzi z gruntem.


Po pierwsze : Od jakiegoś czasu na kazdym kroku, na każdym forum piszesz bzdury na temat moich wykrywaczy. Na każdym kroku sugerujesz ,że Rutus jest be... Wszystko to rzeczy wyssane z palca. Wbijasz małymi krokami ludziom do głów nieprawdę o moich detektorach. Zwykłe robienie miejsca na rynku na swój produkt. Czyżby wspaniały "Magnitec" był takim TRUCHŁEM że musisz to robić ? W polu się nie obroni? ......No tak zapomniałem,że na razie nie radzisz sobie z jego skończeniem :mrgreen:

Po drugie : czas żeby ktoś wreszcie napisał , że Twoja wiedza jest płytka i niepełna.

Cytat:
Wymaganie, żeby wysoko przemiatać jest dziwnym oczekiwaniem.


Dziwnym dla laika. Dla osoby która NIE ROZUMIE o co chodzi. W sumie fenomenalna sprawa - największy internetowy guru od wykrywaczy nie wie o co chodzi :mrgreen:

Barabamba prostymi słowami :
1 - grunt "kryje obiekty" . Obiekt który w powietrzu jest widziany powiedzmy na 35 cm i jest sygnalizowany jako kolor w gruncie będzie sygnalizowany jako kolor ( jak jest odpowiednio płytko ) albo jako żelazo lub jako grunt gdy jest b. głęboko.Wynika to z "żelazno-magnetycznego" charakteru sygnału od gruntu.
To jak wykrywacz zasygnalizuje ten obiekt zależy od tego ile "sygnału gruntowego" a ile "od monety" dostanie na układy identyfikacji-dyskryminacji.

2 - I teraz : Jeśli wykrywacz ma mały zasieg w powietrzu ( np. 20 cm na monetę ) to użytkownik nigdy ( tak jak Grzegorz B. :mrgreen: ) nie będzie sobie nawet zdawał sprawy z występowania zjawiska . Bo ma za płytki wykrywacz. Bo na 20 cm. sygnał od monety jest zawsze troszkę większy niż sygnał od gruntu. A głębiej nie sięga - bo nawet w powietrzu nie "bierze".

3 - Ile wykrywacz widzi sygnału "od gruntu" a ile "od monety" zależy od WIELU RZECZY :
- wielkości i głębokości obiektu
- motoryki użytkownika (b. ważna sprawa !!)
- rodzaju sondy
- częstotliwości
- rodzaju filtów

4- Jak się chodzi z wykrywaczem i macha sondą to do elektroniki dociera szereg sygnałów szybko i wolno zmiennych. Sygnał od gruntu przede wszystkim jest wolnozmienny ( !! )
To znaczy jego składowe zawierają się w większości w zakresie do 3 Hz.
Sygnały od płytkich obiektów ( monetek ) są szybkozmienne ( e...tak na oko w zależności jak kto macha sondą to może być 9 Hz i wyżej ...)
Sygnały od karnistrów na metrze i głębiej są problematyczne - tak od 2 Hz....do 7Hz....zależy jak kto machnie....

5 - Magiczne słowo filtry - filtry to takie podzespoły wykrywacza dynamicznego które w zależności od "szybkozmienności" sygnałów tłumią je mniej lub bardziej. Generalnie rzecz biorąc tłumią sygnały wolnozmienne ( te od gruntu ) a puszczają szybkozmienne (te od obiektów ) Ale nigdy nie tną jak nóż !! Te wolnozmienne ( od gruntu ) też trochę"przechodzą" poprzez filtry i idą na układy identyfikacji-dyskryminacji.


6- Filtr 5,5 Hz (czyli relikty w Argo ) - oznacza to że nie tłumi sygnałów o tej częstotliwości. Czyli patrz punkt 4 - jest optymalizowany do detekcji obiektów dużych i położonych daleko od sondy. Jest w tym wykrywaczu bo filtr o niskiej częstotliwości JEST lepszy od filtrów o wyższej częstotliwości do detekcji takich obiektów. Jednocześnie ma tą cechę,że jest głębszy ale jednocześnie mniej odporny na grunt. ( bo 3 Hz jest bardzo blisko 5,5 !! ) ( Od razu uprzedzam brednie : jak sie komu nie podoba to przełącza na standard - i ma to samo co w 90% wykrywaczy ) .

7 - W zależności od odległości od sondy sygnał spada z szóstą ( !! ) potęgą. ( mniej więcej ) .
To znaczy że jak masz coś bezpośrednio pod sondą i oddalisz na 10 cm to sygnał spadnie WIELOKROTNIE ( GRUNT ) , a jak masz głęboko , to oddalając sondą o 10 cm - sygnał spadnie MALUTKO .

8 - sonda DD z samej siebie poprawia stosunek sygnał grunt/obiekt - tą można szorwać po ziemi.

9 - to juz prawie koniec : jak się ma detektor o bardzo wysokim potencjale, który ma bardzo duży zasięg w powietrzu to nie warto szorować sondą po ziemi. Wszędzie piszą " sonda jak najbliżej ziemi" - tak ,zgoda jak się ma kanarka. Jak się ma co innego to niekoniecznie. Bo poprawia się w ten sposób stosunek sygnał od gruntu /sygnał od obiektu. Jak się ma zasięg rzędu 40 cm na pięciogroszówkę - to się sondę podnosi a nie szoruje.

10 - kto zrozumiał wie teraz przy okazji,że nie warto machać za szybko . ( w znakomitej większości wykrywaczy poza XlT i kilkoma innymi ) bo sygnał od gruntu "się podnosi" powyżej 3 Hz....

I znów do Grzegorza : cytat z "O" z dnia 2010.04.02 :

Cytat:
Przy okazji, możesz wytłumaczyć, dlaczego grunt przesuwa sygnał,od przedmiotu w kierunku ujemnym? Bo mnie się zawsze wydawało, ze ten efekt wynika jedynie z niedorobionych algorytmów wyliczania VDI dla słabych sygnałów. A swój osąd opieram na tym, że niespecjalnie widzę podstawę fizyczną dla takiego zjawiska (może się mylę - poproszę o wykładnię teoretyczną). Co więcej zdarzało mi się obserwować bardzo słabe niemal idealnie poprawne odczyty VDI od niezmiernie słabych sygnałów, co wydaje się potwierdzać to co napisałem.


No to już chyba wiesz o co chodzi ? :-D Czy potrzebne są obrazki ?


PS ' mam nadzieję ,że maksymalnie prosty język - przyjazny dla użytkowników forum nie zlasował szanownego akademickiego umysłu i zrozumiałeś ?


RUTUS
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GrzegorzB 


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3497
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Product of Poland
Wysłany: 2011-06-09, 23:17   

Zrozumiałem Rutusie, zrozumiałem już dawno. Między innymi to... no dobrze, bo znowu będzie ze chce Cię "zdeklasować" :)
Moja wiedza z pewnością jest bardzo niepełna, ale kojarzę parę osób, których jest jeszcze bardziej niepełna, choć im się coś innego zgoła wydaje. Ach, te morskie powietrze... ;) A jeszcze nie tak dawno nie wiedziałeś jaki jest zakres użyteczny fazy. Po tylu latach produkowania wykrywaczy! :) I zadawałeś mi pytania, jakich użyłem filtrów gruntowych... w statyku. :lol:

Wnikliwy czytelnik zrozumie, że potwierdziłeś moje przypuszczenia zawarte ciut wyżej, tylko swoimi słowami.
Czyli "nie machać sondą Argo za blisko gruntu, bo sobie nie poradzi z odfiltrowaniem zakłócenia".
Jak najbardziej Twoje instrukcje o konieczności machania wysoko są DZIWNE. To tak jakby producent samochodu zakazał jeżdżenia po kocich łbach, bo na nierównościach kierowca nie utrzyma toru jazdy i wpadnie na latarnię. Zresztą - to bardzo dobra analogia: kiepski wykrywacz przypomina samochód bez amortyzacji, tyle co na ugięciu opon. Dopóki droga równa jak stół i asfalt jak marzenie, można "śmigać" i nawet spore prędkości osiągać, ale niech tylko nawierzchnia daleka od ideału - katastrofa gotowa. A na wystawie tak samo wyglądają. Nawet te samochodopodobne wyroby często lepiej się prezentują. Laik kupi i nawet się często nie pozna. Można do czegoś takiego przykręcić "parapet", dać alufelgi i rasowy tłumik. Ale zawsze będzie walił w tę latarnię, bo przy marnym mechanizmie nic istotnie lepszego się zrobić nie da.

Założenie wolnozmienności gruntu jest parcianym założeniem na którym bazuje konstrukcja wszystkich prostych dynamików. Jeden Minelab powiedział "nie tędy droga" i poszedł... po rozum do głowy zamiast kopiować stare amerykańskie patenty.
Owszem, gdy mamy zleżały równy grunt bardzo dobrze działa. Założenie to "wykłada się" jednak przy grudowatym gruncie natychmiast. A taki na przykład bardzo często jest na polach na które można wejść między zebraniem jednych plonów przez rolnika a posianiem następnych. Czyli grudy i pustki
Twoje wytłumaczenie żeby machać wysoko, bo Argo ma zasięg 40cm na pięciogroszówkę, jest PIĘKNE. Mam sugestię - zwiększ jeszcze wzmocnienie, żeby łapało w powietrzu 5gr z 60cm na przykład, albo więcej (nie żałuj sobie! ;) ), wtedy będzie można machać na wysokości kolan i, według Twojego rozumowania, grunt zupełnie nie straszny :)

Moje ambicje nie sięgają tak daleko. Mnie całkowicie "wystarczy", jeśli wykrywacz wykryje boratynkę z 20cm w gruncie, tak jak inne dobre sprzęty typu Explorer czy XLT (tylko w bardzo korzystnych warunkach). Nawet nie będę się próbował zbliżyć do Argo, który je wszystkie bije na głowę... ;)

Rutusie, zapewniam Ciebie, że nie jesteś "narodem wybranym" który programowo atakuję. Chyba jesteś zdziebko przewrażliwiony na tym punkcie... Nawet kiedyś napisałem, że nie będę się zupełnie wdawał w takie dyskusje. Ale wiesz... ludzie są tylko ludźmi. Staram się nie wdawać, chyba że chodzi o coś innego niż kwestie co jest dość lub nie dość wspaniałe. Staram się naprostowywać rozgłaszane przez różne osoby opinie na tematy techniczne i nic na to nie poradzę że często bazują one na Proximie z racji jej popularności. O Tesoro też pisałem i o Deusie, F75, Omedze, a jak sądzę nie jesteś cichym ich producentem? ;) Jeśli zastanowisz się w jakich momentach jednak naruszyłem obietnicę, to zobaczysz że były to przede wszystkim "inne" tematy. A mianowicie zasobnik który nie chciał wejść (czy wyjść, zależy jak na to patrzeć), albo kwestia serwisu głośnika która, zupełnie na serio, po prostu mnie ubawiła. Gdyby się to "zdarzyło" komuś innemu, też bym sobie nie odmówił zażartowania. A Twoje wykrywacze nie są świętymi krowami pod ochroną. Szczególnie nie są dlatego, że tyle się o nich pisze. ponadto - nie na każdym kroku, i nie na każdym forum, bo występuje tylko tutaj, na Odkrywcy i odrobinę na PS (coraz mniej, aż do zera). I z pewnością nie ma w tym NIC Z NIEPRAWDY. Jest dla mnie całkowicie zrozumiale, że nie raz nadepnąłem na odcisk, ale nie ma tu nic z programowego atakowania.

Jeśli chodzi o "przygotowywanie gruntu pod konkurencyjny produkt" to już kiedyś pisałem i potwierdzam, to co robię nie będzie konkurencją dla tego co Ty robisz. Pod żadnym względem. Zupełnie nie ten klient.

Jeszcze na koniec: im bardziej detektor oszukuje na VDI głębokich (słabych) obiektów, ciągnąc ze wskazaniem w stronę gruntu, tym bardziej świadczy to o jego niedostatkach (wadach). Bardzo słabe sygnały zawsze są zafałszowane i jest to normalne, bo w przeciwnym razie zasięg byłby nieskończony. Ale te odrobinę silniejsze mogą i muszą skakać z VDi, ale wcale nie muszą zbliżać się wyraźnie średnim odczytem do fazy gruntu. Może kiedyś do tego dojdziesz, choć uważam że już dawno powinieneś ;) Na obrazki nie licz ;)
_________________
Nieodpłatne wsparcie intelektualne dla prawdopodobnie wiodących polskich producentów wykrywaczy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rutus

Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 110
Wysłany: 2011-06-10, 08:48   

Grzegorzu.....

Jak widzę zasada Dr. goebbelsa "kłamstwo powtarzane sto razy staje się prawdą " nie jest Ci obca :-D

Skoro prostego języka nie łapiesz to może złapiesz analogie samochodowe ?

W niektórych samochodach ( tych lepszych ) masz możliwość zmiany biegów na terenowe, masz też możliwość regulacji wysokości zawieszenia. Tylko techniczny analfabeta i półidiota może mieć pretensje do producenta ,że na terenowym biegu i wysokim zawieszeniu nie bardzo mu idzie na autostradzie.
Albo nie rozumie o co chodzi w samochodach , albo nie zauważył możliwości zmiany tych ustawień albo jest zwykłym pieniaczem. Albo " ja z bratem mechanikiem to zrobimy lepsze " - i dlatego to "kupa" trzeba obśmiać .....

Argo ma możliwość zmiany filtrów - kto nie widzi jego problem ....

Cytat:
;) A jeszcze nie tak dawno nie wiedziałeś jaki jest zakres użyteczny fazy. Po tylu latach produkowania wykrywaczy! :) I zadawałeś mi pytania, jakich użyłem filtrów gruntowych... w statyku. :lol:


Nie manipuluj czytelnikami - ja używam zakresu faz takich jak White's w swoich patentach , a jak pytałem o filtry to jeszcze nie było wiadomo ,że Magnitec to statyk.

Cytat:
Nawet nie będę się próbował zbliżyć do Argo, który je wszystkie bije na głowę... ;)


Zrób cokolwiek co wykrywa monety pod dywanem - już będzie sukces. :-D

Cytat:
Ale te odrobinę silniejsze mogą i muszą skakać z VDi, ale wcale nie muszą zbliżać się wyraźnie średnim odczytem do fazy gruntu. Może kiedyś do tego dojdziesz, choć uważam że już dawno powinieneś ;) Na obrazki nie licz ;)


Z ID mogą dziać się różne rzeczy -wiem doskonale tylko wywody byłyby niezrozumiałe dla nikogo poza kilkoma osobami w kraju.

Obrazki to sobie zostaw do toalety - moja córa w przedszkolu mądrzejsze rzeczy maluje ....

Cytat:
Założenie wolnozmienności gruntu jest parcianym założeniem na którym bazuje konstrukcja wszystkich prostych dynamików. Jeden Minelab powiedział "nie tędy droga" i poszedł... po rozum do głowy zamiast kopiować stare amerykańskie patenty.


No i co z tego ? Co mnie Minelab obchodzi ? Jesteś ojcem ich patentów ,że się tak chwalisz ?

Ale rozumiem....znów manipulacja...tylko dwóch na świecie "mądrych"....Magnitec i minelab :-D

Nie ma przy użyciu jednej częstotliwości dobrego sposobu na grunt. Na wolno i szybko zmienne pobudzenia . Co byś nie wymyślił w tym Magnitecu - to i tak lipa - nie będzie lepszy niż dobry dynamik. Sprawa prosta jak drut - masz jedno równanie z dwoma niewiadomymi - detektor widzi sumę sygnałów od gruntu i obiektu - szkoła podstawowa się kłania - zadanie nierozwiązywalne. Zdajesz sobie z tego sprawę - i dlatego Magniteca nie ma .

RUTUS
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GrzegorzB 


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3497
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Product of Poland
Wysłany: 2011-06-10, 09:50   

Wykrywacz monet pod dywanem można zrobić na 5 tranzystorach:)

Kontynuując analogie samochodowe, konieczność przełączania filtrów w dynamikach, czy to jawną, czy taka jak to ma miejsce w DFX, widzę następująco: "wchodząc w zakręt w prawo wyłącz napęd na tylne prawe koło, wyłącz radio i otwórz okno". "Przekraczając granicę 100km/h włącz wycieraczki i skieruj nadmuch na nogi".
Co mam na myśli - to że dajesz do ręki użytkownikowi niezrozumiałe dla niego w działaniu narzędzie, stwierdzając lakonicznie: "zmiana nastaw filtrów powoduje poważne zmiany w odczuwalnym wykrywaniu obiektów". :roll:
XLT był krytykowany za to że, według niektórych, zamiast zacząć szukać, trzeba stanąć i bawić się 2-3 minuty guzikami (jeśli ktoś ma wprawę).Zarzut był w pewnym sensie słuszny. Ale przynajmniej nastawy detekcyjne w XLT były jasne i czytelne. W momencie gdy dochodzi przełączanie filtrów, użytkownik ma ciągle problem niepewności: a może za wolno macham, a może sonda za nisko, a może za szybko jednak... zwolnic, podnieść, czy przestawić filtr???" :lol: A jeśli szedł sobie i machał "optymalnie", i nagle z jakiegoś powodu może machać "zdecydowanie mniej optymalnie", to co ma zrobić? przestawiać filtry co parę metrów???
A może o to chodzi, że zawsze można powiedzieć "no jasne że ci nie wyszło, bo przecież filtry miałeś źle ustawione!" ;-)

Samochody dla kierowców wyczynowych mają mało automatyki działającej na wysokim poziomie ingerencji. Jednak dla "maluczkich" montuje się ABS, ESP i różne inne trzyliterowe skróty, które mają tę wspólną cechę, że działają w sposób NIEWIDOCZNY i ZAWSZE W MIARĘ OPTYMALNIE. Na tym opiera się sens ich istnienia w ogóle!
Argo i Proxima to nie są sprzęty dla starych wyjadaczy. oni mają swoje zwykle zaawansowane maszyny, ze zwykle "innej półki" (do której SZCZERZE życzę Ci kiedyś dojść, na marginesie). I też nie zawsze do końca wiedzą o co chodzi, ale nadrabiają wielkim doświadczeniem. A po co komuś, kto nie wie gdzie się płyny sprawdza, niezależna blokada wszystkich dyferencjałów? Nic mu to nie da, nic nie pomoże, w najlepszym wypadku nie zaszkodzi, za to z dużym prawdopodobieństwem wyląduje w rowie albo coś w mechanizmie rozwali.

Wracając do tematu, nadal uważam, że żądanie wysokiego machania sondą w jakimś przypadku, i tłumaczenie że tak jest dobrze, jest dziwne jeśli nie wręcz zabawne. Chyba w żadnym innym dynamiku nie ma takiej "funkcji" ;)
Chyba, że to jakiś specjalny tryb na wysoką trawę :lol:

Owszem, jednoczęstotliwościowiec widzi jedno równanie z dwoma niewiadomymi. Więc trzeba coś zrobić, żeby sztucznie wytworzyć drugie równanie, umozliwiające rozwiązanie przynajmniej w atrakcyjnym zakresie przypadków. Dynamik robi to filtrami gruntu i fazą gruntu. Atrakcyjne przypadki kończą się jednak, kiedy grunt wysyła sygnały o większej częstotliwości. Dlatego Twój Argo sobie nie radzi z sonda nisko prowadzoną przy niektórych filtrach przynajmniej. I dlatego zupełnie nie interesuje mnie ten kierunek, bo mam XLT i już niemal nic lepszego i tak nie będę miał, a robienie kopii funkcjonalnej w moim odczuciu mija się z celem.

Ale są tez inne drogi rozwiązania tego zadania matematycznego. Np statyk z dyskryminacją i matematycznym śledzeniem gruntu. Oczywiście tez przy pewnych rodzajach gruntu będzie miał problem. Nie ma sprzętu na wszystkie możliwe sytuacje i warunki. Nawet Minelaby maja swoje ograniczenia - będziesz za szybko machał to nic słabszego nie znajdziesz. Jednak, porównując z dynamikiem i mechanizmem filtrów gruntowych, statyczny grunt daje nieporównanie większe możliwości i co najważniejsze jest to temat OTWARTY, w którym jest potencjał na udoskonalanie algorytmów. W dynamiku już się nic nie da zrobić i jest to temat dla odmiany ZAMKNIĘTY. Nawet dodawanie kolejnych częstotliwości ma ograniczony sens (V3). Pozostaje produkowanie naklejek różnego rodzaju, nadawanie nowych nazw, namnażanie filtrów o upierdliwej funkcjonalności i udawanie, że mamy "nowość na rynku". Szczytowym osiągnięciem jest w tym zakresie (znaczy się - ściemy) Deus. Już nawet XP nie próbuje coś zrobić nowego, ratuje image technologicznej nowości gadżetami i designem.
Tak więc, zobaczymy, czy się "nic nie da zrobić" ;)
_________________
Nieodpłatne wsparcie intelektualne dla prawdopodobnie wiodących polskich producentów wykrywaczy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rutus

Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 110
Wysłany: 2011-06-10, 10:24   

Cytat:
Wracając do tematu, nadal uważam, że żądanie wysokiego machania sondą w jakimś przypadku, i tłumaczenie że tak jest dobrze, jest dziwne jeśli nie wręcz zabawne. Chyba w żadnym innym dynamiku nie ma takiej "funkcji" ;)


Tak na koniec : Do czego służą poszczególne filtry jest jasno i wyraźnie opisane w instrukcji. Powód dla którego przy filtrze "relikty" nie warto szorować sondą po ziemi dokładnie opisałem w tym wątku. Nie rozumiesz i jest to dla Ciebie śmieszne - nie moja wina.

pozdrawiam RUTUS
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GrzegorzB 


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3497
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Product of Poland
Wysłany: 2011-06-10, 10:33   

Niech będzie. Jak zauważysz, nie ja zacząłem ten temat a włączyłem się, bo pytanie było otwarte. Doskonale rozumiem że w przypadku pewnych poszukiwań, szorowanie sonda po gruncie mija się z celem. Tylko nie pisz, ze to dlatego że powodem jest zasięg 40cm na 5 groszy. Bo ktoś zakopie te 5 groszy na 25cm w ogródku i wkurzony będzie reklamował sprzęt 8-)
_________________
Nieodpłatne wsparcie intelektualne dla prawdopodobnie wiodących polskich producentów wykrywaczy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
barabamba 

Wiek: 39
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-06-11, 19:23   

Witam.
Dziękuję Grzegorzu B i Rutusie za ciekawe techniczne wypowiedzi.
Kopię juz ok.5lat ,zacząłem od solarisa obecnie mam proximę a niedługo kupię argo.Kupuję kolejne rutusy ponieważ cena do jakości i możliwości jest wyjątkowo dobra.Bardzo ważny jest także serwis a ten bije na głowę inne np.vikinga.
Pozdrawiam wszystkich.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Van Worden 
PHEC Thesaurus
Adminrał - historyk armator;-)


Wiek: 51
Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 15577
Piwa: 180/220
Skąd: Port Royal
Wysłany: 2011-06-12, 13:00   

Przypominam, że ten wątek poświęcony jest filtrom w wykrywaczu Rutus Argo. Rozmowa o różnicach i skuteczności wykrywaczy jest teraz tu:

http://www.thesaurus.com....p?p=49618#49618
_________________
"By working hard and saving my money, I intend to become an immortal superman." - Patient 106
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Gery 

Wiek: 48
Dołączył: 15 Sie 2010
Posty: 994
Piwa: 30/2
Skąd: Basingstoke, Hant.
Wysłany: 2011-06-18, 23:42   

Bitwa tytanow sie rozpoczela. Na pobojowisku warto bedzie przejsc sie z wykrywka, fantow bedzie masa :lol:
Moze ktos pzrywiezie na zlot nowego rutusa, to zobaczymy jak sie nim macha.
pozdro
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=R56M4J68jIs
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mikolajmick 
PHEC Thesaurus
addicted to gold


Wiek: 50
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 2418
Skąd: Swansea/Wales
Wysłany: 2011-06-18, 23:47   

Gery napisał/a:

Moze ktos pzrywiezie na zlot nowego rutusa, to zobaczymy jak sie nim macha.


Moze "M jak milosc" od GB :mrgreen:
_________________
Some Men are Wise, Some Otherwise !
-------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Odpowiedz do tematu
 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

  
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Template BreatheFX modified by Falcone
Design by: Infected-FX